Tot aan de schroefjes op de plinten: precisiewerk bij het nieuwe stadskantoor in Heerlen
Een iconisch gebouw, een open karakter, ‘stevig in haar context verankerd’. Dat typeert het nieuwe stadskantoor van Heerlen. De realisatie van het gebouw is een meerjarenproject waar technisch installateur Homij samen met o.a. het prestigieuze architectenbureau Mecanoo aan werkt. “Voor ons was deze manier van werken de eerste keer. Een hele ontdekkingsreis, met volop aandacht voor de details.”
In Heerlen wordt eind dit jaar een geheel nieuw stadskantoor opgeleverd. 7500m² aan nieuwbouw, maar daarmee een stuk compacter dan het oude stadskantoor. Een consortium bestaande uit Jongen Bouwpartners, Mecanoo Architecten, ABT, Dijkoraad en Homij Technische Installaties won de aanbesteding voor het ontwerp, de realisatie en het beheer van het pand. Frank Vossen, projectmanager bij Homij, vertelt er enthousiast over: “Het plafondbudget stond vast, maar daarbinnen was er alle ruimte om een eigen plan te maken. Mecanoo is een architectenbureau van wereldfaam en houdt alle details in de gaten. Zo’n samenwerking vraagt om veel en vroegtijdig afstemmen: we hebben het project samen aangenomen voor een vaste prijs. Dan wil iedereen het beste van het beste, maar is het ook zaak ieders budget te bewaken.”
Uitvoer en onderhoud
Zowel de praktische uitvoering als de financiële afwikkeling verlopen tot dusver echter goed. Frank: “Wij zijn verantwoordelijk voor alles op het gebied van installatietechniek. Niet alleen in de realisatiefase, maar ook voor de komende 15 jaar. Het pand wordt volledig energieneutraal. Als dat niet het geval blijkt, zijn de kosten voor ons, of in dit geval de aannemer. Zo worden we – terecht – gedwongen om de duurzaamsbelofte waar te maken. Dat betekent aan de voorkant meer investeren, zodat de kwaliteit en energiezuinigheid de komende jaren niet voor verrassingen kunnen zorgen.”
Op het gebied van duurzaamheid is het nieuwe stadskantoor om meerdere redenen een bijzonder project. Zo wordt het gebouw verwarmd en gekoeld met mijnwater uit Heerlen. Frank: “In de kelder van het nieuwe Stadskantoor zijn twee vaten met een capaciteit van 25.000 liter geplaatst. Het mijnwater wordt opgepompt voor duurzame warmte en koude en buffert de lokaal opgewekte energie in deze gigantische vaten.”
Wat wel kan
Koninklijke Oosterberg leverde voor het project alle elektrische materialen. Robert Hendrikx, werkvoorbereider bij Homij: “We werken bij veel projecten met Oosterberg samen. Dat bevalt altijd goed, Oosterberg is een meedenkende partner. In deze tijd zijn veel bestellingen vertraagd en ligt er veel minder op voorraad dan normaal. Als iets er niet is dan is het er niet, maar we zijn heel tevreden over de oplossingsgerichtheid van Oosterberg. We kijken samen altijd naar wat wél kan.”
Roger Beljaars, vestigingsleider Oosterberg Kerkrade en Venlo, sluit zich daar helemaal bij aan: “Vanuit onze kant wordt de samenwerking ook als prettig ervaren. Als een bepaald product niet voorradig is, krijgen we ook de kans om een alternatief te vinden. Dat is niet vanzelfsprekend. Homij stemt bepaalde wensen voor specifieke producten rechtstreeks af met de leverancier, maar legt vervolgens de opdracht wel bij ons neer.”
Foto banner: ®ParkstadActueel/Lucho Carreno, Artist impression: Mecanoo
Terug naar Elektrotechniek