Project Nieuwe Hoeven in Schaijk
Uitgebreide sessies aan de tekentafel
Middenin de natuur bij het Brabantse Schaijk wordt een geheel vernieuwde woonzorglocatie ontwikkeld voor mensen met dementie. Project Nieuwe Hoeven krijgt het karakter van een buurtschap, met meerdere kleine gebouwen, een buurthuis en een activiteitenschuur. Megens Installaties, verantwoordelijk voor alle E&W installaties binnen het project, betrok Oosterberg bij de diverse uitdagingen die het project kent.
Het grote gebouw dat er nu nog staat, maakt plaats voor zeven kleinere gebouwen. Deze worden duurzaam gebouwd: de basis van houtskeletbouw (HSB) wordt prefab opgeleverd, inclusief een deel van de installatie. Een uitdaging, vertelt Twan Koch, projectleider bij Megens Installaties: “Dit is ons eerste grote HSB-project. Het betekende een flinke omslag in onze werkwijze. Je bent veel meer tijd kwijt aan het voortraject: alles moet van te voren worden uitgedacht en tot in detail worden getekend.”
Stekerbaar installeren
Samen met Koninklijke Oosterberg ging het installatiebedrijf deze uitdaging aan. Koch: “Oosterberg kwam met het idee van volledig stekerbaar installeren. Daarmee maken we alles prefab, de monteur hoeft alleen de stekker aan het stopcontact vast te zetten en in de wand te schroeven. Dat zien we nu terug: alles wat er aan extra tijd inzit in de engineering- en tekenfase, wordt ruimschoots terugverdiend in de montagefase.”
Om deze reden wordt voor dit project extra intensief met partner Oosterberg samengewerkt. Koch: “Dat gaat echt heel goed. We merken dat Oosterberg bereid is om een stapje extra te zetten als dat nodig is. Dat ze aanvoelen wanneer je er moet zijn. Daarnaast is het echt een meedenkende partner. Het is mooi om met zo’n club aan het werk te zijn, allemaal met de neuzen dezelfde kant op.”
Biodynamische verlichting
Tussen de gebouwen komen tuinen, weides en wandelpaden, waar bewoners zich vrij kunnen begeven. De groene omgeving speelt een belangrijke rol bij hun verzorging en behandeling. De specifieke doelgroep van het project leidt ook tot bijzondere keuzes voor de verlichting. Zo is in de algemene ruimtes gekozen voor biodynamische verlichting, ofwel: licht dat zich aanpast aan het bioritme. Dit om voor bewoners het comfort, de alertheid en het algehele gevoel van welzijn te verhogen. In de cliëntenwoningen is sfeervol licht belangrijk, maar moeten verzorgenden tevens hun werk goed kunnen uitvoeren. Hier is gekozen voor dimbare systemen van Trilux, die door het personeel kunnen worden bediend.
Oplevering
In maart 2022 is gestart met de montage. Naar verwachting zijn alle gebouwen in de loop van 2023 opgeleverd.
Terug naar Elektrotechniek