Kitting: slim voorwerk voor Startblock, pionier in prefab woningbouw
Efficiënt werken 2.0
Huizen bouwen is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Stikstofregels, moeilijk leverbare onderdelen en een personeelstekort in de bouw- en installatiebranche zorgen voor vertragingen. Toch gaan ze bij Startblock in Emmeloord als een speer: met duurzame prefab woningen die compleet de fabriek verlaten, inclusief alle techniek. Koninklijke Oosterberg zorgt – samen met werk-leerbedrijf Impact in Dronten – voor kitting: het assembleren en aanleveren van alle prefab techniek per woning.
Startblock fabriceert binnen een week een kant-en-klare drielaags woning, in de eigen fabriek. Duurzaamheid ten top, want de uitstoot van stikstof- en CO2 wordt tot een minimum beperkt. Zo wonen alle medewerkers binnen een straal van 30 kilometer van de fabriek. Ook worden alle benodigde materialen opgeslagen op de productielocatie en er is alleen groot materieel nodig bij het vervoeren en op z’n plek zetten van een woning. En omdat elke woning instapklaar is, is installatiewerk na de oplevering niet nodig. De woningen bestaan voor 90% uit PEFC-gecertificeerd CLT hout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, en hebben een levensduur van 50 tot 100 jaar. Om het concept nog duurzamer te maken, zijn de woningen aan het einde van hun levensduur eenvoudig volledig te demonteren en zijn alle onderdelen opnieuw te gebruiken. Compleet circulair bouwen dus.
Techniek per woonlaag prefab aangeleverd
Dion Posthumus is productiemanager bij Startblock. Hij vertelt: “Bij de selectie van een elektrotechnisch leverancier kwam Oosterberg als beste uit de bus: hun werkwijze sluit het beste aan bij die van ons. Ze zijn flexibel, denken mee en komen met creatieve oplossingen. Samen werken we zo efficiënt mogelijk.” Matthijs Heijns, werkvoorbereider bij Startblock, legt uit hoe dat in z’n werk gaat: “Oosterberg levert de complete techniek voor de woningen aan. Dit doen ze per woning, waarbij de materialen per woonlaag in een krat zijn verpakt. Alles is al zoveel mogelijk vooraf in elkaar gezet en ontdaan van verpakkingsmateriaal, zodat onze installateurs er zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. 80% wordt stekerbaar aangeleverd, de laatste 20% doen we zelf in de fabriek. En dat werkt prima!”
Zoveel mogelijk ontzorgd
Matthijs Heijns: “We vroegen aan Ron Bakker, vestigingsleider bij Oosterberg Zwolle, of hij de kitting voor ons zou kunnen verzorgen. Zijn antwoord: Centraal zijn we hier nog niet helemaal op ingesteld, maar de uitdaging ga ik graag aan. Voor Oosterberg staat de klant centraal, en door hun flexibiliteit worden wij ontzorgd. Zodat wij zoveel mogelijk tijd overhouden voor het werk waar wij goed in zijn: huizen bouwen. Oosterberg is een heel nuchter bedrijf en als klant word je echt gehoord en gezien. De lijntjes zijn kort en als je iets wilt, ondernemen ze snel actie. We zien Oosterberg dan ook meer als partner dan als leverancier.”
Voor het voorbewerken van de benodigde elektrotechnische materialen schakelde Oosterberg de maatschappelijke werkgever Impact in Dronten in. “We kenden Impact nog niet”, geeft Dion Posthumus aan. “Maar door snel een bouwteam te formeren, konden we vlot met elkaar – en diverse fabrikanten – om tafel om onze wensen en hun mogelijkheden te bespreken, net als de beschikbaarheid van de materialen. In de fabriek hebben we laten zien hoe we de producten graag aangeleverd willen hebben en op basis hiervan gingen Oosterberg en Impact aan de slag.”
Duurzaamheid als maatschappelijk thema
Matthijs Heijns: “De eerste assemblagewerkzaamheden waren in de basis goed. Natuurlijk zijn er altijd kleine dingetjes die je graag anders ziet, en daar gingen Oosterberg en Impact meteen mee aan de slag. Ook na verloop van tijd, toen we het bij nader inzien toch op bepaalde punten graag anders wilden zien, schakelden Impact en Oosterberg meteen zoveel mogelijk mee. Een ontzettend fijne samenwerking. Al moet je soms iets meer geduld hebben omdat je bij Impact te maken hebt met medewerkers aan wie je wat minder harde eisen kunt stellen, maar we zijn ontzettend blij met hoe het loopt.” Dion Posthumus vult aan: “De samenwerking met Impact sluit ook goed aan bij Startblock: wij zien duurzaamheid ook als een maatschappelijk thema. Zo kan iedereen in onze fabriek komen werken. We zijn niet specifiek op zoek naar gekwalificeerd personeel, maar geloven in de kracht en motivatie van iemand om hier te willen werken. Impact sluit dan ook naadloos aan bij onze wensen en denkbeelden over hoe we zo duurzaam mogelijk de toekomst ingaan.”
Werkinstructie en testprocedure
Ook Hans Vermeer, manager bij Impact, is blij met de samenwerking. “Op deze manier kunnen we als werk-leerbedrijf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven zichzelf te ontwikkelen. Zo bieden we mensen een route naar betaald werk. Hierbij gaat het vaak om mensen die zijn gestrand in het onderwijssysteem of de arbeidsmarkt, maar praktisch wel heel vaardig zijn. Er is werk genoeg in ons land en we zoeken graag in het bedrijfsleven naar aansluiting. We zijn flexibel en zeggen niet gauw nee. Met het kabelconvectie- en assemblagewerk dat we via Oosterberg voor Startblock uitvoeren, laten we zien wat we kunnen. Van een honderdtal losse onderdelen en kabels die vanuit Oosterberg bij ons binnenkomen, assembleren we verlichtingssets en kabelbomen, die we per verdieping sorteren.
We zijn de uitdaging met plezier aangegaan en er is een geweldig mooie samenwerking ontstaan. We spreken elkaars taal en we begrijpen elkaar. Hierdoor kunnen we goed handen en voeten geven aan de wensen vanuit Startblock. Deze opdracht is wat intensiever dan het standaard werk dat we doen. Er komt wat meer bij kijken dan bij wijze van spreken een sticker op een doos plakken. Daarom hebben we veel tijd besteed aan een goede werkinstructie en testprocedure. Want uiteraard worden de producten gecontroleerd en getest voordat ze ons pand verlaten.”
Meer inclusiviteit
Na een korte inwerkperiode konden de medewerkers van Impact volop aan de slag. En dat gebeurde ook. Sterker nog, volgens Hans Vermeer “mag het nog wel een tandje sneller. We zijn goed ingewerkt en het loopt nu zo lekker, dat we groei en verdere ontwikkelingen aankunnen. Graag zelfs! Want dit werk past goed bij onze mensen en ze zijn er heel enthousiast over. En het mooie is: doordat onze medewerkers op deze manier technische vaardigheden opdoen, kunnen ze technische certificaten behalen en hun cv verrijken, waardoor ze meer kans hebben op een baan in de reguliere arbeidsmarkt. Het is goed dat Oosterberg hier op deze manier aan bijdraagt door werk aan ons uit te besteden en te zorgen voor meer inclusiviteit. We zijn trots op wat we opleveren en dat we kunnen voldoen aan de vraag. Ik hoop dat dit een traject van meerdere jaren wordt. En dat we, samen met Startblock en Oosterberg, op een mooie manier kunnen bijdragen aan arbeidsontwikkeling, in combinatie met inclusiviteit.”
Geoliede machine
De vestigingsleider van Oosterberg Zwolle is ook trots op wat er in relatief korte tijd is gerealiseerd. “De samenwerking is erg plezierig”, geeft Ron Bakker aan. “Met elkaar maken we een efficiëncyslag, waardoor Startblock sneller kan werken en dus in kortere tijd meer woningen kan opleveren. Installateurs in de fabriek kunnen meteen starten met installeren, hebben alles bij de hand, hoeven geen producten uit te pakken en grijpen nooit mis. Samen vormen we een geoliede machine. En we blijven nadenken over waar het nog slimmer en praktischer kan. Startblock wil graag ontzorgd worden, bij Oosterberg doen we dit met plezier!”
Benieuwd naar de mogelijkheden binnen Oosterberg op het gebied van duurzaam?
Terug naar Duurzaam