Goede, veilige én draadloos dimbare verlichting voor bouwterrein langs het spoor
LedGetIt, Lednovate en Oosterberg slaan handen ineen voor Strukton
Een bouwterrein vlak naast NS-station Groningen goed uitlichten, zonder de langsrijdende treinmachinisten te hinderen, hoe doe je dat? Lednovate (waar Oosterberg exclusief leverancier van is) kwam met de ideale oplossing: draadloos dimbare lichtmasten.
Matthijs Buter, hoofduitvoerder bij Strukton Civiel, stond voor een mooie uitdaging: voor de duur van drie tot vier jaar het bouwterrein van het NS-station in Groningen goed uitlichten. Het station wordt verbouwd, waarvoor een aparte weg met rotonde is aangelegd. Hier kan het (vracht)verkeer veilig terecht – zowel heen als terug –zonder achteruit te hoeven rijden. Voor zestien lichtmasten langs deze weg was goede verlichting nodig: fel genoeg om iedereen op het terrein goed zicht te bieden, zonder de machinisten van langsrijdende treinen te verblinden. Deze lichtmasten hebben elk vier armaturen en zijn maximaal twaalf meter uitschuifbaar. Extra uitdaging: de masten moeten in de toekomst eenvoudig te verplaatsen zijn.
Dimbare verlichting
“De moeilijkheid zat ‘m vooral in de werkzaamheden die vlak langs het spoor plaatsvinden, waar ook continu treinen langsrijden. Het was de vraag of de bouwplaatsverlichting te dimmen zou zijn, of dat deze op afstand kon worden in- en uitgeschakeld. Op die manier ondervinden de machinisten er geen hinder van. De wens om de verlichting binnen acht weken te leveren, maakte de opdracht nog wat ingewikkelder. Gelukkig is Gerrit, eigenaar van LedGetit niet voor één gat te vangen. Hij vroeg Peter Bunt, accountmanager van Lednovate, om advies.”
Draadloos schakelen
Ook Peter is niet gauw onder de indruk van een moeilijke vraag. “Ik zeg inderdaad niet gauw ‘Nee’”, vertelt hij lachend. “Als het maar enigszins mogelijk is, wil ik het graag proberen. Op basis van de plattegrond heb ik het voorstel gedaan om de verlichting draadloos te laten dimmen en uitschakelen, met toepassing van het Nedap Luxon systeem. Dit systeem kunnen we in onze armaturen verwerken, zodat er alleen een vaste fase en dimbare drivers nodig zijn. Geen extra bekabeling dus. Dit is voor een bouwplaats met een lengte van zo’n 400 meter ook niet te doen: de kans dat de kabels kapot worden gereden, is enorm. Draadloos schakelen is ideaal.”
Plug and play
“Vervolgens hebben we uitgezocht welke armaturen voor dit project het meest geschikt zouden zijn”, vervolgt Peter. “We hebben gekozen voor de 150 watt-variant van Vela – een prima vervanger van de gangbare bouwverlichting van 400 watt – en één sensor per vier lampen. Om de uitvoering zo makkelijk mogelijk te maken, is alles met CE-stekkers voorbereid. Plug and play op locatie dus. Ons lichtplan en de offerte zijn via Oosterberg en LedGetIt aan Strukton Civiel aangeboden en binnen twee weken kregen we er akkoord op. Toen kwam het aan op snelheid: we moesten alles binnen zes weken leveren. We zijn direct aan de slag gegaan met het aanpassen van de printplaten voor de armaturen en het zoeken naar snel leverbare dimbare drivers.”
Minder lichtvervuiling
Peter vervolgt: “Omdat het al midden november was, hebben we aangeboden om zestien armaturen eerder te leveren, zodat er alvast licht was op de bouwplaats. Dit werd erg gewaardeerd. Een aantal dagen voor kerst konden we de rest leveren. Daarna heeft Nedap geholpen bij de aansturing van de verlichting. Nu kan Strukton op de werkplaats, op afstand, alle vierenzestig armaturen naar wens dimmen of uitschakelen. Zo kunnen ze lichtvervuiling de komende drie tot vier jaar tot het minimum beperken. En dankzij de draadloze aansturing zijn de masten nadien eenvoudig te verplaatsen.”
Terug naar Grote Projecten