Duurzaam op alle fronten: aan de slag met een circulair kinderdagverblijf

In het kader van duurzaamheid en energiebesparing zijn tegenwoordig tal van mooie duurzame oplossingen mogelijk. Deze worden ook steeds meer toegepast in de praktijk. Een mooi voorbeeld is het project in het Overijsselse Zalk, waar Koninklijke Oosterberg in opdracht van ZalkICT meewerkt aan een circulair kinderdagverblijf, dat ook de energievoorziening verzorgt voor het naastgelegen dorpshuis. Een bijzonder project!

ZalkICT is gespecialiseerd in installatietechniek en software engineering. Eigenaar Bram Eerkes woont zelf in Zalk en is beheerder van het dorpshuis, waar ZalkICT ook gevestigd is. Hij vertelt: “In mijn rol als beheerder zocht ik al enkele jaren naar een systeem om het dorpshuis te verduurzamen, door een lager energieverbruik en het beëindigen van de gasaansluiting. Dit systeem heb ik inmiddels gevonden. Naast het dorpshuis wordt op dit moment een energy hub gerealiseerd: een circulair pand dat met onder andere energieopwekking via zonnepanelen niet alleen zorgt voor haar eigen energievoorziening, maar ook voor die van het dorpshuis. In dit pand wordt straks een kinderdagverblijf gevestigd.”

Circulaire bouwmethode


Erwin Plessers van InfraVitaal is verantwoordelijk voor de bouw van het circulaire pand, dat wordt gesubsidieerd door de provincie Overijssel. “Ik kom uit de industriële wereld en kwam bij toeval in de bouw terecht toen ik een bouwsysteem ontdekte op basis van staalframestructuur, waarmee je gebouwen volledig circulair kunt realiseren. In deze opbouw maken we gebruik van het SIP-bouwsysteem. Onze platvormarchitectuur resulteert in mogelijke keuzes van bouwsystemen. Zelfs de fundering is circulair: hiervoor gebruiken we een schroefpaalfundering. Onze bouwmethodiek is in Nederland nog erg onbekend, maar wordt in Duitsland al veel gebruikt. We leggen hiermee de lat hoog. Zo voldoen we volledig aan de Europese sustainable goals. Onze manier van bouwen heeft niets te maken met conventioneel bouwen. We ontwerpen industrieel, waarna componenten, bijvoorbeeld panelen, eindeloos gebruikt kunnen worden. Zo hoef je niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. We overspannen wandpanelen zo maximaal mogelijk met een centraal kabelboomsysteem voor de e-installatie. De kabels gaan hierbij al tijdens opbouw de wanden in. Zo bouwen we panden modulair en stekerbaar op. Dit alles doen we niet in de fabriek, maar gewoon op de bouwplaats, met bestaande bouwers.”

Oosterberg als leverancier en sparringpartner


Bram: “Voor de automatisering van de energy hub gebruiken wij Loxone Home Automation & Building Automation. Dit softwarepakket maakt panden energiearm door middel van slimme sturing. Voor alle andere elektrotechnische zaken in het pand, werken we samen met Koninklijke Oosterberg. Denk hierbij aan aansluitingen zoals stopcontacten en de groepenkast, de bekabeling, pv-panelen en infrarood warmtepanelen. Oosterberg is een fijne sparringpartner en denkt onder meer mee op het vlak van stekerbaar installeren: met welke NEN-normeringen moeten we op dit vlak bijvoorbeeld rekening houden? Hiervoor werkt Oosterberg samen met Hemmink, met producten van het merk Adels.”

Erwin Klein Reesink van Oosterberg: “We vinden het leuk om over deze zaken mee te denken. Duurzaam bouwen is de toekomst, maar ook in een duurzame woning wil je nog steeds stopcontacten om je laptop of te laden of je koffiezetapparaat aan te sluiten. Wij helpen projecten als dit in de praktijk te realiseren en geven advies.” “De samenwerking met Oosterberg is prettig”, vindt Bram. “Als klant ben je hier geen nummer. De medewerkers kennen je persoonlijk en staan altijd klaar om even te sparren of om advies te geven.”

Samenwerking met Hemmink


Erwin Klein Reesink: “Niet alleen met ZalkICT, maar ook met Hemmink doen we al jaren zaken. Stekerbaar installeren is vrij nieuw en Hemmink is hier specialist in. Vandaar dat wij deze partner ook bij dit project betrekken.” Milo Voolstra, teamleider Stekerbaar binnen Hemmink: “Bij stekerbaar installeren worden kabels en elektrisch (schakel)materiaal kant-en-klaar geleverd: op maat gemaakt en voorzien van de juiste connectoren. Je hoeft zelf geen producten in elkaar te zetten en kan direct aan de slag met de installatie. Deze manier van werken verkleint de kans op aansluitfouten, maakt dat je sneller kunt werken en zorgt voor een onderhoudsvrije installatie die makkelijk naderhand aan te passen is. Toen Oosterberg ons benaderde om mee te denken over dit project, zijn we samen met ZalkICT aan tafel gegaan om de behoefte in beeld te brengen. Op basis hiervan werken we de engineering uit, aan de hand waarvan de installatie kan worden uitgevoerd. Deze manier van werken kost aan de voorzijde iets meer tijd, maar maakt dat je in de uitvoering tien keer sneller kunt werken. Naast de engineering ondersteunen we ook door middel van begeleiding op de werkplaats.”

Snelle realisatie


Het project wordt in rap tempo uitgevoerd. Bram: “We hebben in één dag de fundering gezet, waarna er drie dagen is gebouwd. Hierna werd het pand opgeleverd en gingen we aan de slag met de afwerking.” Erwin Plessers vult aan: “Met deze manier van bouwen kun je als installatiebedrijf meerdere projecten van een hoge kwaliteit op een snellere, efficiëntere, duurzamere en goedkopere manier realiseren. Daarbij stelt dit bouwsysteem minder eisen aan de opleiding van de bouwers. We delen deze manier bouwen graag ook met andere installateurs. Zo kunnen we in deze tijd van woningnood met z’n allen voordeel behalen.”

Benieuwd naar wat wij doen op het gebied van duurzaamheid?

Ontdek het hier

Nog geen klant bij ons?
Aanmelden kan gemakkelijk via onze klant worden pagina. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar Duurzaam
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl