Optimaal binnenklimaat voor scholen in NL
Geen benauwde klaslokalen meer
Klimaatgroep Holland ontwikkelde een nieuw systeem waarmee benauwde klaslokalen tot het verleden behoren. “Het systeem kan elk lokaal apart ventileren, verwarmen en koelen”, aldus algemeen directeur Harry Vaatstra. “Daarnaast staat het systeem in verbinding met andere zaken die direct van invloed zijn op het binnenklimaat. Zoals de verlichting en de zonwering.”
Klimaatgroep Holland is gevestigd in Groningen en is onder andere verantwoordelijk voor het binnenklimaat bij de nieuwe basisscholen Poseidon en Archipel in Amsterdam. “Om een goed klimaat te krijgen, is het noodzakelijk om iedere ruimte apart te regelen. Een lokaal waar ’s morgens de zon op staat, heeft een andere warmtevraag dan een lokaal aan de andere kant van het gebouw.” Klimaatgroep Holland werkt in haar scholenconcept met een speciaal ontwikkelde aanwezigheidsdetector annex bewegingsmelder voor plafondinbouw die de complete klas 360 graden overziet. Deze zijn van het merk Klemko en worden geleverd via Oosterberg.
Sensor
De sensor die in iedere ruimte hangt, is zo slim dat hij het klimaatsysteem uitschakelt als er niemand in de klas is. Net als de verlichting. Ook wordt de zonwering automatisch bediend, anticiperend op het klimaatsysteem. Het zorgt voor een directe besparing op de energiekosten.
“Bijzonder is dat de leerlingen in feite hun eigen lokaal verwarmen”, aldus Harry Vaatstra van Klimaatgroep Holland. “Deze dynamische warmteterugwinning (D-WTW) hergebruikt warmte van verlichting, apparaten en leerlingen om ventilatielucht te verwarmen. Wanneer het lokaal opwarmt door de lichaamswarmte van de leerlingen schakelt de D-WTW zichzelf uit om verdere opwarming te voorkomen. In warme periodes wordt ’s nachts de warmte juist afgevoerd en wordt (gratis) nachtkoeling toegevoerd. Op deze manier bespaar je tot dertig procent op energiekosten in nieuwbouw en wel tot zestig procent bij renovatie.
Er kan zelfs een EPC-verlaging van 0,9 bereikt worden.”
Het klimaatsysteem is aangesloten op de centrale meldkamer van Klimaatgroep Holland in Groningen, voor beheer op afstand. “Daardoor signaleren we snel eventuele problemen, die we vervolgens oplossen en we doen proactief verbetervoorstellen om te komen tot een optimale werking.”