Circolektra: nieuw leven voor oude groepenkasten

Zuiniger en slimmer omgaan met grondstoffen

oktober 24, 2023

Het is op z’n zachtst gezegd raar dat we hier kapotte producten met nog prima bruikbare onderdelen weggooien, terwijl ergens anders op de wereld mensen grondstoffen delven om nieuwe te maken – vaak ook nog onder schrijnende werkomstandigheden. Dat dachten Marco Pastoor en Franjo Stakovic ook. Met hun bedrijf Circospin ontzorgen zij de installatiebranche met ketenbrede, circulaire oplossingen. Hun nieuwste initiatief: Circolektra.

“We hebben Circospin in 2021 opgericht als onafhankelijke branchepartner in circulariteit”, legt Marco Pastoor uit. “Er bestond al wel een initiatief voor het inzamelen en recyclen van consumentenelektronica, maar niet voor bedrijven. Door samen te werken met allerlei partijen in de branche, kunnen we de hele keten ontzorgen. Wij verzorgen – als spin in het web – de regie. We merkten dat veel partijen wel wíllen werken aan circulariteit, maar er vaak niet de tijd of de mensen voor hebben. Bovendien moet je samenwerken om het tot een succes te maken, en dat gaat niet altijd even soepel als er commerciële belangen spelen. Daarom initiëren wij het, als objectieve partner. We moeten ook wel, anders wordt de afvalberg steeds groter en het grondstoffentekort steeds nijpender.”

De keten ontzorgen
Franjo Stakovic vult aan: “Fabrikanten willen graag dat hun oude producten terugkomen, maar hebben er geen zicht op. Installatiebedrijven hebben vaak de tijd niet om alles apart in te zamelen en terug te brengen en de coördinatie ontbreekt. Daarom zetten wij initiatieven op om de stroom van oude producten inzichtelijker te maken en hergebruik te stimuleren. Zo ontzorgen we de keten.”

Het initiatief Circolektra zamelt oude groepenkasten in. “Oude groepen- en verdeelkasten worden niet alleen weggegooid, maar ook opnieuw ingezet”, geeft Marco Pastoor aan. “Dat moet je niet willen, het is levensgevaarlijk. Daarom brengen wij ze – als geheel of in componenten – terug naar de fabrikant. Bovendien sorteren en registreren we alles, zodat de fabrikanten helder inzicht hebben in welke producten terugkomen.”

Waardevolle materialen weggooien is zonde
Op deze manier zorgen voor verbinding en samenwerking geeft volgens Franjo Stakovic veel voldoening: “Samen maken we deze wereld een stukje beter. Waardevolle materialen achteloos weggooien is zó zonde. Met elkaar zetten wij een beweging in gang om dit te stoppen. En ik vind het mooi om te zien dat partijen als Oosterberg ook concreet hun steentje bijdragen aan een circulaire wereld. Samen maken we het verschil, dat geeft mij extra energie.”

Circolektra: oude groepenkasten retour
Mede door de verduurzaming en het overschakelen op warmtepompen en elektrische kookplaten belandt jaarlijks meer dan één miljoen kilo aan oude groepenkasten op de afvalberg. En dat is juist niet duurzaam. Om deze afvalstroom te beperken, is Circospin de samenwerking aangegaan met fabrikanten, groothandels, installatiebedrijven, netwerkbeheerders, paneelbouwers en overige professionele organisaties. Onder de naam Circolektra zetten zij zich collectief in voor de inzameling en circulaire verwerking van groepenkasten. De oude groepenkasten worden verzameld en ontmanteld, waarna de losse onderdelen weer hergebruikt of gerecycled kunnen worden. En zitten er nog goede groepenkasten bij, dan kunnen die worden gerefurbished. Zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk hergebruiken dus. Een mooie manier van verduurzaming en minder belasting voor het milieu.

Bovendien is het een kans voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig werklozen, migranten en ex-gedetineerden. Want zij krijgen technische scholing en zorgen ervoor dat de groepenkasten worden ontmanteld en de onderdelen een tweede leven krijgen. Gaat dit de mensen goed af? Dan kan het werk als springplank dienen naar bijvoorbeeld een opleiding tot junior monteur. In deze tijden van personeelskrapte een mooie aanvulling voor de installatiebranche.

Lever je oude groepenkast in bij Oosterberg

Wil je als installateur meedoen aan Circolektra?
Dan kan je oude groepenkasten inleveren bij onze Oosterberg vestigingen Utrecht, Den Haag, Den Bosch, Eindhoven én Leeuwarden.
In de toekomst kan je hiervoor ook bij meerdere Oosterberg vestigingen terecht.

Zo help je mee aan een vermindering van de CO2-uitstoot, de reductie van nieuw materiaalgebruik en een toename van hergebruik en recycling.
Bovendien help je je medemens aan werk.
Mooi resultaat toch?

Meer informatie vind je op circolektra.nl.

Terug naar Algemeen nieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl