Kennisdocument ‘Modulair bouwen en installeren in de woningbouw’
februari 13, 2023
Met de toenemende woningvraag, het hoge bouwtempo en het tekort aan goede vakmensen wint slimmer, duurzamer en daarmee prefab bouwen aan populariteit. In het kennisdocument ‘Modulair bouwen en installeren in de woningbouw’ geeft ABB antwoord op de vraag wat deze industrialisatie betekent voor het bouw- en installatieproces. En hoe het productportfolio daarop inspeelt.
Tot 2030 is er vraag naar een miljoen extra woningen in Nederland. Een hele opgave dus, waarbij de vraag ruimschoots de huidige capaciteit van de bouwbranche overstijgt. Daarnaast zijn er nog tal van andere urgente ontwikkelingen die de vraag naar comfortabele, betaalbare en slimme woningen aanjagen. De gascrisis bijvoorbeeld, die een extra impuls geeft aan het realiseren van gasloze woningen. Maar ook de grote behoefte aan energiezuinige/energieneutrale woningen; de tendens om duurzamer te bouwen en gebruik te maken van circulaire materialen, en de toenemende digitalisering en komst van Smart Homes.
Industrialisatie als oplossing
De markt beweegt naar industrialisatie als meest aantrekkelijke oplossingsrichting om het gat te dichten tussen de grote vraag enerzijds en de beperkte capaciteit anderzijds. Niet alleen zal het aantal prefab geproduceerde woningen de komende jaren verder toenemen, ook is het industrialiseren van bouw- en installatieprocessen sinds een aantal jaar in Nederland al aan een flinke opmars bezig. Niet voor niets overigens, want prefab bouwen kent tal van voordelen.
Voordelen modulair bouwen
- Gecontroleerde omstandigheden; het is altijd wind- en watervrij in de fabriek.
- Fabrieksmatig bouwen gaat in theorie sneller en efficiënter dan op de bouwplaats.
- Met een vastomlijnd proces, korte workflows per station, en een overzichtelijke werkplaats, is fouten voorkomen een stuk gemakkelijker.
- Door activiteit logisch te bundelen, gaat de CO2-footprint van het bouwproces omlaag.
- Prefab is volledig demontabel te ontwerpen en hierdoor zijn componenten en materialen beter en gemakkelijker herbruikbaar.
- Efficiënte bundeling van het werk betekent dat minder mensen meer werk kunnen verrichten.
- Door minder bouwdisciplines op de bouwplaats wordt de totale doorlooptijd verkort.
Nieuwe bouwmethoden en oplossingen
De verschuiving van traditioneel naar industrieel of prefab bouwen heeft uiteraard invloed op de manier waarop we bouwen. Benieuwd welke bouwmethoden hun intrede hebben gedaan? En welke producten en systemen daartoe ontwikkeld zijn? Download het gratis kennisdocument ‘Modulair bouwen en installeren in de woningbouw’ en neem een voorsprong.
Download nu en maak je klaar voor de toekomst van de woningbouw.
Vraag het kennisdocument aan via deze pagina: