Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
mei 10, 2023
Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen subsidie krijgen voor het nemen van besparende en duurzame maatregelen in hun bestaande woning of bedrijfspand.
In 2023 is € 350 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.
Subsidie voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is nog tot eind 2023 beschikbaar. Er is in 2023 een budget van € 30 miljoen. Deze subsidie is alleen voor de zakelijke markt.
Wat te doen als installateur?
Meld jouw product aan voor de Meldcodelijst warmtepomp, zonneboiler of voor isolatie. Als jouw product op de lijst staat, weten jouw klanten dat ze met de aanschaf en installatie van je product in aanmerking kunnen komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
Zonnepanelen
Er bestaat geen Meldcodelijst van de zonnepanelen. Deze hebben geen meldcode nodig. Bij zonnepanelen gaat het om fotovoltaïsche zonnepanelen die hernieuwbare elektriciteit produceren uit zonlicht. Jouw klanten moeten het gezamenlijk piekvermogen van de zonnepanelen aantonen bij hun subsidieaanvraag. Het gezamenlijk piekvermogen bestaat uit het vermogen dat geleverd wordt door alle zonnepanelen die onderling met elkaar verbonden zijn.
Piekvermogen
Het piekvermogen kan aangetoond worden door het meesturen van de technische documentatie van de zonnepanelen, samen met bijvoorbeeld het bewijs van aanschaf, waaruit het aantal zonnepanelen die worden of zijn geïnstalleerd blijkt.
Technische documentatie
Uit de technische documentatie moet blijken wat het piekvermogen is bij standaard testcondities. Daarbij zijn dit de uitgangpunten:
- Zoninstraling: 1000 W/m²
- Zonneceltemperatuur: 25 °C
- Luchtmassadruk: 1,5 m/s
Bij een aanvraag voor zonnepanelen zijn ook onderstaande voorwaarden van belang:
- Het gezamenlijk piekvermogen is ten minste 15 kWp.
- De zonnepanelen worden aangesloten op het openbare Nederlandse elektriciteitsnet via een aansluiting met ten hoogste een totale doorlaatwaarde van 3*80 Ampère.
- Het totale netto elektriciteitsverbruik via de aansluiting waarop de installatie wordt aangesloten, moet meer dan 50.000 kWh zijn. Dit moet blijken uit de jaarafrekening van de energieleverancier van het jaar vóór indienen van de subsidieaanvraag. Het netto elektriciteitsverbruik wordt als volgt berekend: de hoeveelheid elektriciteit die aan het net wordt onttrokken (indien van toepassing) minus de hoeveelheid elektriciteit die op het net wordt ingevoerd.
Bekijk ons duurzame assortiment, zoals alles op het gebied van E-mobility en zonnepanelen:
Meer informatie over de ISDE-subsidie en de voorwaarden voor zonnepanelen vind je op de website van RVO. Help jouw klanten om te investeren in duurzame energie en energiebesparing en meld jouw producten aan voor de Meldcodelijst. Zo draag je bij aan een duurzame toekomst!
Meer informatie | RVO
Terug naar Algemeen nieuws