“Zorg dat je als installateur een adviserende rol kunt vervullen”
Geno Mijnen, operationeel directeur Kremer
februari 22, 2024
Verduurzamen als installatiebedrijf, hoe doe je dat? Geno Mijnen, operationeel directeur van Kremer in ’s-Heerenberg, heeft er een goed verhaal over. “Slimmer omgaan met energie, daar draait het om.”
Op het gebied van techniek heeft Kremer alle disciplines in huis: elektrotechniek, industriële automatisering, ICT, beveiliging, duurzame energie en technisch beheer. “We zijn al jaren heel gericht bezig met duurzaamheid”, geeft Geno Mijnen aan. “Van een zeer duurzaam bedrijfspand tot en met een wagenpark met elektrische auto’s. Wij waren de eerste partij die zonnepanelen aanbood op de particuliere markt – wat we nu overigens niet meer doen; we richten ons nu alleen op bedrijven en zonneparken. Duurzaamheid is dan ook de rode draad in onze organisatie en onlosmakelijk met ons verbonden.”
Onzekerheid rondom energie
De energietransitie zorgt voor nieuwe uitdagingen. Hoe gaat Kremer daarmee om?
“De insteek is nu heel anders”, zegt Geno Mijnen. “Vroeger kwamen aanvragen voor zonnepanelen bij ons binnen op basis van subsidies, en werd met name gevraagd naar de terugverdientijd. Tegenwoordig draait het vooral om de vraag of je als bedrijf überhaupt nog wel een energie-aansluiting krijgt. En zo ja, of je de stroom die je opwekt, allemaal zelf kunt gebruiken. Want de levering van stroom is niet meer zo vanzelfsprekend als die ooit was. Wij kijken bij een aanvraag dan ook nauwkeurig naar het stroomverbruik van de opdrachtgever. Want wat doe je als je overtollige stroom niet kunt terugleveren, of daar zelfs voor moet gaan betalen? De situatie is voor ondernemers de komende jaren erg onzeker, dus moet je de aanvraag anders insteken.”
Slim energiemanagement
Meer maatwerk dus. Hoe pakt Kremer dat aan? Geno Mijnen: “Als de beschikbare stroomcapaciteit onvoldoende is voor een bedrijf, dan is het vooral zaak om piekstroombelasting te voorkomen, want dat kost extra geld. Daarom zetten we in op energiemonitoring en energiesturing: slimme technologie die de energievraag zodanig stuurt dat een bedrijf niet over de grens van de maximale piekbelasting heen gaat. Door gebruik te maken van meet- en regelsystemen, kunnen bedrijven hun energievraag nauwkeurig afstemmen op het aanbod of de capaciteit. Met een energiemanagementsysteem bijvoorbeeld. Hiermee zorg je als bedrijf voor een lagere belasting van het energienet en bespaar je kosten. Bovendien krijg je hiermee beter inzicht in het energieverbruik van je bedrijf. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om – een deel van – het productieproces te verplaatsen naar momenten waarop de regionale stroomvraag laag is.Een andere optie is het plaatsen van een dynamische vermogensregeling. Hiermee stem je als bedrijf de opgewekte zonnestroom continu af op je energievraag. Zo creëer je een hoger eigen verbruik, zonder stroom terug te leveren.”
Energy hubs
“Daarnaast kijken we natuurlijk naar de opslag van opgewekte energie, in bijvoorbeeld batterijen of waterstofinstallaties. Ook op deze manier kun je er als bedrijf voor zorgen dat je onder de piekbelastinggrens blijft. En verder onderzoeken we de mogelijkheden van energy hubs, oftewel smartgrids. Hiermee kun je lokaal elektriciteit opwekken, opslaan en distribueren op een efficiënte en duurzame manier. Ideaal voor bedrijventerreinen en woonwijken én om te combineren met slimme meters en domotica. Zo ontstaat een geïntegreerd systeem met voordelen op het gebied van energieverbruik, comfort en duurzaamheid.”
Monitortechnieken
Het draait dus vooral om maatwerkoplossingen. Geno Mijnen knikt. “Bij elke klant moet je als installateur kijken naar het verbruik, de piekbelasting en de wensen, nu en in de toekomst. Wil een bedrijf bijvoorbeeld groeien, of het aantal elektrische auto’s de komende jaren vergroten, dan is het verstandig hier nu alvast rekening mee te houden. Op basis hiervan kun je bijvoorbeeld berekenen hoeveel zonnepanelen de klant nodig heeft, en of er opslagcapaciteit nodig is voor de op te wekken stroom. Onze adviesrol is de afgelopen jaren veel groter geworden. Ons advies is geen uniformiteit meer, maar tot in detail afgestemd op de vraag en toekomstplannen van de opdrachtgever. Waarbij we uiteraard rekening houden met de veranderende wetten en regels. De ontwikkelingen gaan snel en veel bedrijven zijn zoekende als het gaat om energie, of ze denken niet genoeg vooruit. Dus als installateur loont het om te laten zien dat je goed advies kunt geven en dat je handig bent met slimme monitortechnieken. Zodat je ze hiermee kunt ontzorgen.”
Samenwerking zoeken
Heeft Geno Mijnen nog andere tips voor collega-installateurs? “Zelf gaan we waar mogelijk naar congressen, we sparren met branchegenoten en zitten regelmatig met scholen en studenten om tafel om bij te blijven en vooruit te denken. Daarnaast werken we graag mee aan pilotprojecten, om kennis en ervaring op te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om loadbalancing voor een wagenpark in combinatie met een pv-installatie. Als je een relatief klein installatiebedrijf hebt, is het lastig om ontwikkelingen op de voet te volgen en uit te pluizen hoe je klanten het beste kunt helpen. Dan kan het slim zijn om de samenwerking te zoeken met kennispartners of bedrijven die al een stap verder zijn. Ook kan het verstandig zijn om je als klein bedrijf te specialiseren in een nichemarkt, om je te onderscheiden. Stilstaan is in ieder geval geen optie!”
Duurzame inzetbaarheid van medewerkers
“We besteden bij Kremer ook aandacht aan duurzame inzetbaarheid en de werk-privébalans, geeft Geno Mijnen aan. “Bijvoorbeeld met thuiswerken en door met teams mee te doen aan fiets- en hardloopwedstrijden. Zo proberen we ervoor te zorgen dat onze medewerkers fit zijn én blijven. Daarnaast organiseren we elke twee jaar een Kremerdag. Dit houdt in dat alle medewerkers – zowel van kantoor als onze monteurs – die dag naar ’s-Heerenberg komen om workshops en trainingen te volgen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of nieuwe software. Ook gebruiken we die dag om elkaar beter te leren kennen. De Kremerdag is niet alleen informatief, maar vooral ook bedoeld voor de teambuilding en de gezelligheid.”