Renovatie van het monumentale stadhuis in de binnenstad van Leiden
Het renoveren van het monumentale stadhuis in de binnenstad van Leiden: een mooie klus met een aantal zeer interessante uitdagingen. Maar Wouter Kinkel van BRI Groep en Frits Radstake van Oosterberg zijn niet voor één gat te vangen!
Wouter Kinkel van BRI Groep: “Door bestellingen en voorraden goed met elkaar af te stemmen, kunnen we altijd doorwerken volgens planning”.
De eerste vermeldingen van het stadhuis in Leiden dateren uit 1350 en ca. 1410. Na de verwoestende brand van 1929 moest het stadhuis worden herbouwd. Er werd besloten de zestiende-eeuwse voorgevel te behouden en daarachter een volledig nieuw gebouw op te richten. In maart 2020 startte een grootschalige renovatie, die in november 2021 moet worden afgerond. BRI Groep verzorgt de elektrotechnische installaties, Oosterberg de benodigde materialen.
Puzzel
Wouter Kinkel is projectmanager elektrotechniek bij BRI Groep. “Het stadhuis is zeker geen doorsnee pand”, vertelt hij lachend. “De combinatie van werken in een monumentaal gebouw, de wensen van de architect, de E&W-installatie in de kleine ruimtes en de verschillende plafondtypen en -hoogtes zorgt voor flink wat hoofdbrekens. Ook blijken veel afmetingen op tekening sterk af te wijken van de werkelijkheid. Maar die puzzel lossen we natuurlijk graag op!” Ook de inkoop van alle materialen die nodig zijn voor de verbouwing, zorgt voor flink wat denk- en regelwerk. Frits Radstake, vestigingsleider van Oosterberg in Den Haag, verklaart: “In het begin was het voor ons even aftasten en inschatten welke voorraden we moesten aanhouden. Hier en daar heeft dat bij de start gezorgd voor wat vertraging, maar dat hebben we gelukkig kunnen oplossen.”
Opschalen in voorraad
“We hadden voorheen niet veel contact”, licht Wouter Kinkel toe. “Maar sinds Oosterberg een nieuwe partner is binnen inkooporganisatie INKA, werken we samen binnen verschillende projecten. De renovatie van het Leidse stadhuis is de grootste opdracht.” In het begin was het even wennen voor beide partijen. “Het is een behoorlijk project, dus we moesten echt opschalen in de voorraad van sommige kabelsoorten en buizen”, legt Frits Radstake uit. “Inmiddels hebben we in onze vestiging in Den Haag een voorraad neergelegd, waar BRI Groep naar wens van kan ‘afsnoepen’. Zij maken een goede planning en bestellen de benodigde hoeveelheden op tijd, wij zorgen ervoor dat de gewenste aantallen op tijd worden aangevuld.”
Slimme planning
Ook het leveren van materialen in de binnenstad is een uitdaging. Dankzij de milieuvriendelijke vrachtwagens van Oosterberg en een slimme planning is ook dat goed geregeld. “Twee keer per week worden de benodigde materialen ’s ochtends vroeg afgeleverd om tijdelijk op te slaan in een container op de bouwlocatie en een opslagruimte in de kelder van het stadhuis”, vertelt Wouter Kinkel. “De vaste chauffeur weet de weg, dus dat gaat heel soepel. We gebruiken onder meer verlichting van Philips, kabelgoten van Van Geel/LeGrand en noodverlichting van Van Lien. De kabels, waarvan we dikke varianten en vele honderden meters nodig hebben, komen van Draka. Zeker hiervan snap ik dat niet alles meteen op voorraad kan liggen; het zijn niet een paar snoertjes die we nodig hebben. Maar door bestellingen en voorraden goed met elkaar af te stemmen, kunnen we altijd doorwerken volgens planning.”
Terug naar Elektrotechniek