Nieuwe installatie voor poldergemaal in Amsterdam
De complete elektrotechnische installatie van het poldergemaal Zeeburg in Amsterdam is vernieuwd door installatiebedrijf Bosma & Bronkhorst. Het gebouw behoort tot één van de grootste poldergemalen van Nederland. De vier motoren kunnen met een beheersysteem op afstand worden aangestuurd. Samen met projectleider Jan Bouma van Bosma & Bronkhorst nemen we een kijkje.
Gemaal op afstand aansturen
We vallen met onze neus in de boter. Juist op de dag dat we met projectleider Jan Bouma van Bosma & Bronkhorst hebben afgesproken bij het poldergemaal Zeeburg, komt de regen met bakken uit de hemel. “Er is in de regio Utrecht ontzettend veel regen gevallen. Dat stroomt nu allemaal deze kant op. Vandaar dat het gemaal in werking is gesteld en het water nu richting het IJsselmeer wordt gepompt.” De vier motoren, die de pompen aandrijven, zijn in 2015 vernieuwd en worden nu nog handmatig aangezet. Maar dat gaat straks veranderen. Installatiebedrijf Bosma & Bronkhorst uit Zaandam is door opdrachtgever Waternet gevraagd om de complete elektrotechnische installatie te vernieuwen. Bouma: “Naast twee trafo’s zijn er nieuwe besturingskasten, motorpanelen en hoofdverdelers geplaatst. Ook worden alle kabels en kabelgoten vernieuwd. De besturingskasten, motorpanelen en hoofdverdelers hebben wij geheel in eigen beheer gebouwd. Het gemaal kan straks op afstand worden aangestuurd.”
Opstartpieken
De renovatie van het gemaal levert ook nog een aantal andere voordelen op. “Een hoger rendement, energiebesparing en het gemaal is onderhoudsvriendelijker”, zo somt Jan Bouma op. “De motoren zijn voorzien van softstarters, waardoor de opstartpieken in de aanloopstroom naar beneden worden gehaald. Verder wordt het hele pand voorzien van ledverlichting. Philips Lighting en groothandel Oosterberg hebben ons geadviseerd bij het maken van het lichtplan. Alles bij elkaar is het een heel omvangrijk renovatieproject, want het poldergemaal moet wel aangezet kunnen worden als de situatie erom vraagt. We hebben daarom twee noodinstallaties gebouwd waar alles – tijdelijk – op aangesloten is.” Begin volgend jaar moeten alle werkzaamheden klaar zijn en kan het gemaal door Waternet volledig op afstand worden aangestuurd. Het poldergemaal Zeeburg wordt overigens maar een paar keer per jaar gebruikt. Maar als het gemaal wordt aangezet, is het ook echt nodig. Vroeger werden de pompen een paar keer per week gebruikt voor het door- en schoonspoelen van de Amsterdamse grachten. Maar de grachten zijn inmiddels zo schoon dat dit bijna niet meer hoeft. Het poldergemaal Zeeburg wordt nu hoofdzakelijk ingezet voor de afvoer van grote hoeveelheden regenwater naar het IJsselmeer.
Feiten en cijfers
Bouwjaar: 1943
Capaciteit: 3600 m3 per minuut (3 x 800 en 1 x 1200 m3)
Soort pompen: Stork, 4 horizontale elektrische schroefpompen
Elektrische vermogen: 3 x 315kW en 1 x 400kW
Terug naar Elektrotechniek