Het bieden van slimme oplossingen zit in ons dna: ook op het gebied van duurzaamheid

Van Dijk Metaalbewerking over duurzaamheid

Van Dijk Metaalbewerking is al jaren een begrip in Noord-Nederland. Het Groningse bedrijf onderscheidt zich door haar slimme oplossingen: op het gebied van metaalbewerking, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Niet voor niets won Van Dijk Metaalbewerking onlangs de EZK Energie Award. Jan Berends, directeur Van Dijk Metaalbewerking, vertelt hoe het bedrijf aan de slag ging met duurzaamheid en hoe de samenwerking met Koninklijke Oosterberg hieraan bijdraagt.

Van Dijk Metaalbewerking verspaant serieproducten voor diverse industrieën, zoals trailerbouw, rubberindustrie, grafische industrie, apparatenfabrieken, landbouw en bouw. Daarnaast is het bedrijf sterk in het ontwikkelen en aanpassen van klantspecifieke producten, zoals matrijzen met een grote nauwkeurigheid, hijs- en hulpmiddelen en heeft Van Dijk een eigen storingsdienst. “Wij combineren traditioneel vakmanschap met het gebruik van moderne technieken zoals computergestuurde draai- en freesbanken”, vertelt directeur Jan Berends. “Onze kracht ligt daarnaast in een persoonlijke benadering van de klant. Wij denken graag mee, zijn flexibel en zoeken naar een oplossing op maat.”

Aan de slag met duurzaamheid

Vier jaar geleden werd Van Dijk Metaalbewerking na een vergroting van haar bedrijfspand geconfronteerd met de energiebesparingsplicht. Voor Jan een mooie aanleiding om zich te verdiepen in duurzaamheid én hiermee aan de slag te gaan. “Inmiddels hebben we verschillende stappen gezet op dit gebied”, vertelt hij. “We begonnen ermee om ons jaarlijkse energieverbruik te berekenen. Vervolgens plaatsten we zonnepanelen om dit verbruik op te wekken. We waren hiermee formeel energieneutraal, maar niet kostenneutraal.

Ik heb toen onderzocht wat de kosten waren om de verlichting te vervangen door ledverlichting en wat dit op zou leveren. Dit scheelde 12 tot 15% per jaar, waarbij we de investering binnen een half jaar terug zouden verdienen. Door daarnaast te kiezen voor slimme verlichting en verlichting uit te schakelen wanneer er niet gewerkt wordt, besparen we in totaal tot 18% energie.

De volgende stap was het ombouwen van ons verwarmingssysteem. We namen afscheid van het gas en kozen voor een elektrisch verwarmingssysteem met heat pipes en een warmtepomp – alles watergestuurd via een buffer opslagsysteem. Door het uitvoeren van warmtescans voorkomen we daarbij energieverspilling door lekkages.”

Volgende stappen

Het totaal aan maatregelen zorgde ervoor dat Van Dijk Metaalbewerking nu 60% van de door haar opgewekte pv-stroom over heeft. “We bekijken nu wat we hiermee kunnen doen”, aldus Jan. “Zo willen we commerciële laadpalen plaatsen om de pv-stroom te verkopen. Daarnaast willen we hiermee op kleine schaal een oplossing bieden bij netcongestie. Hierbij willen we gezamenlijk, met een aantal kleine ondernemers in de buurt, investeren in een accusysteem, zodat we bij veel vraag op het net het in de accu’s opgeslagen energieoverschot kunnen gebruiken. We willen de oplossing compleet maken met een dynamisch gestuurd laadsysteem. Deze stappen zijn we nu samen met gemeente Groningen en Bedrijven Vereniging Noord aan het onderzoeken en opzetten.”

Slimme oplossingen

Duurzaamheid zit niet perse in het DNA van Van Dijk Metaalbewerking, maar het streven naar slimme oplossingen wel. Jan: “Wij zijn altijd op zoek naar slimme oplossingen op basis van nuchtere denkkracht: voor onze klanten maar ook binnen ons bedrijf. De stappen de we zetten op het gebied van duurzaamheid zijn hier een goed voorbeeld van. Inmiddels denken we ook regelmatig mee met klanten op dit gebied. En, als we iets doen, dan doen we het goed. Afgelopen jaar wonnen we hierdoor de EZK Energie Award in de categorie midden- en kleinbedrijven. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat reikt deze landelijke prijs uit aan het bedrijf met de meest toekomstige vergroening.”

Samenwerking met Oosterberg

De samenwerking met Koninklijke Oosterberg past goed bij het streven van Van Dijk Metaalbewerking naar slimme oplossingen voor haar klanten en binnen het eigen bedrijf. Jan: “Ik werk zelf al 40 jaar samen met Oosterberg, waarvan de laatste 25 jaar binnen Van Dijk Metaalbewerking. Door al die jaren samenwerken weet je wat je aan elkaar hebt.

Op Oosterberg kan ik vertrouwen. Bovendien staan de medewerkers van zowel de vestiging Groningen als – bij meer specialistische vraagstukken – het team Industrie, altijd voor ons klaar bij vragen en denken zij goed met ons mee. Vaak weet ik wel wat ik in de basis wil, maar schakel ik Oosterberg in voor de onderbouwing. Neem bijvoorbeeld de pv-panelen op ons pand. Wij maakten in dit geval de keuze om pv-panelen te plaatsen, waarna Oosterberg uitzocht hoe we dit het beste aan konden pakken en wat de kosten waren. Oosterberg adviseerde welk type panelen en omvormers goed zou passen en maakte bijvoorbeeld de kabelberekeningen. Een hele prettige samenwerking!”

Jan Berends van Van Dijk over verduurzaming:

Bekijk hier het filmpje

Terug naar Elektrotechniek
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl