GTV Nederland, Weidmüller en Koninklijke Oosterberg introduceren revolutionaire ontwikkelingen op gebied van railmontage

“Deze geautomatiseerde manier van werken vermindert fouten, zorgt voor meer efficiëntie en een tijdsbesparing tot wel 60%.”

GTV Nederland is specialist in maatwerk op gebied van assemblage, paneelbouw en kabelconfectie. In 2023 nam de elektrotechnische dienstverlener uit Waalwijk als eerste bedrijf in Nederland de Klippon® Automated RailAssembler van Weidmüller in gebruik. Hierbij sloeg GTV Nederland de handen ineen met het team Industrie van Koninklijke Oosterberg. Eric Joosten, directeur GTV Nederland: “Samen met Weidmüller en Koninklijke Oosterberg bieden we klanten een revolutionaire manier van railmontage die uniek is in de Benelux. Zij kiezen hiermee voor een efficiënter werkproces, besparen tijd en verminderen het aantal fouten.”

GTV Nederland werd 33 jaar geleden opgericht. Na een doorstart in 2022 werd het bedrijf onderdeel van telematica in  stallateur Intelectric, waaronder verschillende werkmaatschappijen vallen. Eric Joosten: “GTV Nederland is specialist in maatwerk op het gebied van paneelbouw, kabelconfectie en prefabricage. Wij werken zowel aan enkele als seriematige producten. Hierbij gaat het deels om handwerk, maar we hebben ook veel werkzaamheden geautomatiseerd. Zo hebben we een machine die volledig geautomatiseerd kabels snijdt, de hulsjes hier aanzet en ze bedrukt voor een optimale tracebility én een machine om geautomatiseerd en op maat te stansen en frezen. Hier voegen we nu de Klippon® Automated RailAssembler van Weidmüller aan toe.”

Klippon® Automated RailAssembler
De Klippon® Automated RailAssembler van Weidmüller realiseert, aangestuurd door de Weidmüller Configurator, een volledige voormontage van klemmenstroken. De Automated RailLaser maakt het plaatje compleet met een geautomatiseerde markering van de voorgemonteerde klemmenstroken. Eric: “Met de Configurator stel je het ontwerp voor een rail samen, waarna dit wordt ingelezen in de machine. Deze plaatst vervolgens automatisch de juiste aansluitklemmen in de juiste volgorde op de rail, waarbij het magazijn ruimte heeft voor maar liefst 10.000 klemmen. De machine kan zowel enkele stuks als grote aantallen produceren en rails van 10 tot wel 100 centimeter. De Klippon RailLaser voorziet de klemmenstroken volautomatisch van een markering, waardoor tot 90% tijd kan worden bespaard op het markeringsproces en de stroken voldoen aan de hoogste kwaliteit.”

Succesvol driemanschap
Hans Schneiders, Business Manager Industrie bij Oosterberg: “Na het maken van de keuze voor de railassembler, ging GTV Nederland op zoek naar een partner om hier verder mee aan de slag te gaan.  Weidmüller bracht het bedrijf in contact met verschillende groothandels, waaronder Oosterberg. Er was direct een klik tussen onze bedrijven, maar ook tussen Eric en mij persoonlijk. Hierop besloten we samen te gaan werken. De samenwerking startte met het inregelen van de Klippon® Automated RailAssembler. Wanneer klanten bij ons een aanvraag doen waarvoor een geautomatiseerde voormontage van klemmenstroken interessant is, dan wijzen wij hen op deze mogelijkheid. Bij interesse vragen wij GTV Nederland een offerte op te stellen, waarna GTV bij een akkoord hierop de benodigde componenten bij Oosterberg inkoopt. Een win-winsituatie. Twee binnendienstmedewerkers van Oosterberg volgden inmiddels een training van Weidmüller waarin zij leerden werken met de Weidmüller Configurator. Zo kunnen wij ook op dit vlak klanten ondersteunen en vragen beantwoorden. Hierbij kunnen we bovendien ook op de ondersteuning van Weidmüller rekenen. Het snelle schakelen en de prettige communicatie tussen onze drie partijen maakt deze samenwerking niet alleen succesvol, maar ook erg prettig.”

Krachten bundelen
Naast de samenwerking met betrekking tot de Automated RailAssembler, weten GTV Nederland en Oosterberg elkaar inmiddels op meer vlakken te vinden. Eric: “Het mooie aan onze samenwerking vind ik dat Oosterberg niet enkel de benodigde componenten levert, maar dat we echt zaken samen aanpakken. Komt er een aanvraag die voor ons interessant is, bijvoorbeeld voor de bouw of assemblage van besturingskasten, dan koppelen zij ons aan deze klant. Andersom geldt hetzelfde en beveelt GTV regelmatig Oosterberg aan als de juiste plek om componenten in te kopen. Bij Oosterberg is men net als bij GTV Nederland flexibel, open en altijd bereid om mee te denken. Hierdoor kunnen we samen slimme oplossingen realiseren voor klanten.”

Continuïteit door snelle levering
GTV Nederland en Oosterberg denken beiden graag met klanten mee over de vraag hoe zij zaken beter en eenvoudiger kunnen realiseren. “Binnen de industrie moeten machines 24/7 draaien”, schetst Eric. “Dat vraagt iets van ons als elektrotechnisch dienstverlener. Het is belangrijk dat onderhoud goed uitgevoerd kan worden en dat, wanneer er een component vervangen moet worden, dit snel kan gebeuren. Oosterberg ondersteunt ons hierin.” Hans legt uit: “Om in deze behoefte te voorzien zorgen wij ervoor dat materialen gecodeerd en beschikbaar zijn, zodat we deze tijdig kunnen leveren. Zo hebben we met GTV bijvoorbeeld de afspraak dat we de complete voorraad voor één machine hebben staan, zodat we die indien nodig snel kunnen uitleveren.”

Met minder mensen een beter resultaat
Eric: “Een frisse blik op problemen of uitdagingen is vaak heel prettig. Vaak ontstaan hierdoor oplossingen waar klanten zelf nog niet aan hadden gedacht. Met onze machines kun je zaken niet alleen sneller, maar ook slimmer realiseren en zo optimaliseren. Ook biedt automatisering een oplossing voor het huidige tekort aan vakmensen in de techniek. Door een deel van het werk bij GTV Nederland onder te brengen en geautomatiseerd uit te laten voeren, kan een machine het ‘simpelere’, maar vaak ook saaiere én foutgevoelige werk voor zijn rekening nemen. Zo realiseer je met minder mensen een hogere én kwalitatief betere productie en kun je vakmensen efficiënter inzetten. Het werk wordt hierdoor bovendien leuker. Samen met Oosterberg en Weidmüller hopen we veel bedrijven te interesseren voor de mogelijkheden die we met onder meer de Klippon® Automated RailAssembler bieden.”

Interesse om zelf aan de slag te gaan met de Klippon® Automated RailAssembler? Neem dan contact met ons op en/of vraag vrijblijvend een prototype aan.
Telefoon: 055 – 36 95 511
E-mail: industrie@oosterberg.nl

Benieuwd naar de mogelijkheden bij Oosterberg?
Ontdek wat ons industrieteam voor jou kan betekenen! Maak kennis met onze technische specialisten die klaarstaan om je te ondersteunen bij al je industriële uitdagingen.

Ontdek het hier 

Terug naar Industrie
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl