Alles wat een woning nodig heeft is een 1x10 Ampèreaansluiting, een thuisbatterij en een goed energiemanagement
Omdenken in de energieopslag
februari 22, 2024
Ons energienetwerk is overvol. Hierdoor is er weinig capaciteit voor nieuwe energie-aansluitingen. Dit heeft grote gevolgen, bijvoorbeeld voor nieuwbouwprojecten waar vaste aansluitingen voor 3×80 Ampère zijn afgegeven, die nu niet van de grond komen. Wat als het ook anders kan? “In onze optiek is zo’n grote aansluiting helemaal niet nodig”, vertelt Hanco Folmer van Eplucon. “Sterker nog: zelfs met een 1×10 Ampèreaansluiting kan een woning, in combinatie met een thuisbatterij en een goed energiemanagement, over voldoende energie beschikken.”
Het is 2015 opgerichte Eplucon houdt zich bezig met het bedenken en leveren van duurzame energieconcepten voor de woningbouw en utilteit. Deze concepten van Eplucon bestaan uit warmtepompen, WTW-units, laadpalen, accu’s en slimme regeltechniek. Hanco: “Een voorbeeld hiervan is de thuisbatterij of -accu. Hiervoor hebben wij het energiemanagementsysteem ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat de thuisbatterij of -accu te gebruiken is voor verschillende toepassingen, zoals het opslaan van overtollige zonne-energie, het inkopen en verkopen van energie op uurbasis in combinatie met een dynamisch contract, het voorzien van noodstroom of het opvangen van stroompieken om de aansluiting te verkleinen of het verzwaren te voorkomen. Hierdoor kan de netaansluiting worden verkleind en is een zwaardere aansluiting niet nodig.”
Andere oplossing
Deze laatste mogelijkheid is met de huidige beperking van de energiestructuur superactueel. “Normaalgesproken beschikken nieuwbouw- of all-electricwoningen over een 3×25 Ampère-aansluiting”, vertelt Hanco. “Mijn vader, de mede-oprichter van Eplucon, had echter een droom om een woning te maken op een 1×10 Ampèreaansluiting: dezelfde aansluiting als je vaak op de camping hebt. Zes jaar geleden, nog voor de problemen met de energie-infrastructuur, startten we met de bouw van deze woning en inmiddels is deze alweer vier jaar in gebruik. Dit gaat hartstikke goed! Volgens Eplucon is het huidige energienetwerk vaak toereikend en ligt er genoeg koper in de grond, we moeten het alleen efficiënter gaan gebruiken.”
Piekmomenten voorkomen
Een woning met een 1×10 Ampère-aansluiting: hoe kan dat? Hanco: “De woning heeft een goede isolatiewaarde en is voorzien van PV-panelen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de stroom die deze opwekken. De overige opgewekte stroom slaan we op in een thuisbatterij. Daarnaast maken we effectiever gebruik van de energieaansluiting, waarbij een kleinere aansluiting gedurende een langere tijd volledig benut wordt. De PV-panelen zijn niet eens nodig voor de haalbaarheid. Als een 1×10 Ampèreaansluiting voor 100% belast wordt het hele jaar, kan er ruim 20.000 kW/h per jaar uit de aansluiting onttrokken worden. Dat gebruikt bijna niemand: een normaal huis met warmtepomp verbruikt maar ongeveer 8000 kWh. Een grotere aansluiting is eigenlijk alleen noodzakelijk op deze piekmomenten. Met de extra capaciteit via de batterij vang je deze op.”
In de praktijk
Zelfs in de winter, wanneer de warmtepomp hard moet werken, terwijl er geen opbrengst is van de PV-panelen, ondervindt de 1×10 Ampèrewoning geen problemen. “Overdag gaat de stroom naar de warmtepomp, ’s nachts gebruiken we deze op de batterijen mee op te laden”, legt Hanco uit. “Vervolgens beschikken we overdag over volle batterijen en de 1×10 Ampèreaansluiting. Daarnaast schakelen we slim. Wanneer bijvoorbeeld tegelijkertijd de oven, kookplaat en wasmachine aanstaan, schakelt de warmtepomp automatisch iets terug.”
Een nieuwe manier van kijken
Steeds meer mensen zijn overtuigd door het verhaal van Eplucon. Zo worden er op dit moment in Nunspeet zeven andere woningen met een 1×10 Ampèreaansluiting gerealiseerd. “Zelfs voor wie elektrisch rijdt zijn er mogelijkheden”, vertelt Hanco. “Het laden van een elektrische auto kan op overtollige zonne-energie in combinatie een centrale laadvoorziening in de wijk. Wanneer thuis laden vereist is, kan een 1 x 25 Ampèreaansluiting gebruikt worden, nog steeds 2/3 minder dan een gebruikelijke aansluiting. Wij hopen met ons verhaal mensen te inspireren om eens op een andere manier naar energie-aansluitingen te kijken. Wellicht is een kleinere aansluiting ook voor hen geen beperking maar juist een kans!”
Meer weten | Ga naar www.e-plushome.nl of www.eplucon.nl.
Terug naar Algemeen nieuws