De visie van Peter Nes van Twentsche Kabelfabriek TKF

“Ik ben ervan overtuigd dat onze kabels over een tijd volledig recyclebaar zijn”

april 26, 2023

Verduurzamen: we moeten het allemaal. Ook kabelleverancier TKF is volop bezig om het productieproces milieuvriendelijker, energiezuiniger en transparanter te maken. Peter Nes, strategisch product & marketing manager bij TKF, legt uit op welke manier dit gebeurt.

“We zijn al sinds de start van ons bedrijf bezig met duurzaamheid”, geeft Peter Nes aan. “En we merken dat duurzaamheidsaspecten bij veel klanten steeds zwaarder meetellen. Mede daarom is TKF sinds 2010 gecertificeerd volgens de CO2-prestatieladder; het duurzaamheidsinstrument waarmee bedrijven en overheden laten zien dat ze de uitstoot van CO2 reduceren en energie en materialen besparen.” Maar duurzaam ondernemen is niet altijd even makkelijk. Peter Nes: “Het vraagt vaak een lange adem en investeringen die je niet snel terugverdient. Dat volhouden op de lange termijn maakt het vaak lastig. Er is niet altijd meteen een antwoord op jouw wens of vraag, dat kost tijd, kennis en inzicht. Het duurt wat langer, maar uiteindelijk kom je waar je wilt zijn.”

Steeds een stap verder

TKF produceert haar kabels nu al zo duurzaam mogelijk. “Kabels hebben een levensduur van ten minste 25 jaar”, legt Peter Nes uit. “Wij willen ze zo duurzaam mogelijk maken, zónder afbreuk te doen aan de kwaliteit en levensduur. Dat is lastig, maar we komen steeds een stap verder richting een 100% recyclebaar product dat net zo lang meegaat als de reguliere variant. In de tussentijd moeten we bedenken hoe we die kabels decennia later weer terugkrijgen, om te kunnen hergebruiken. Hiervoor moeten we een nieuwe keten opzetten, samen met installateurs, hun opdrachtgevers en sloopbedrijven. Bijvoorbeeld door kabels voor bepaalde tijd te verhuren en daarna weer terug te nemen om te recyclen. Hier zijn we nu over aan het brainstormen.”

Uitdaging

“We hebben bij de productie een voorkeur voor gerecycled materiaal boven nieuw, maar dat is niet altijd haalbaar. Op dit moment gebruiken we bijvoorbeeld kunststoffen uit gerecyclede shampooflessen en 40% gerecycled koper; meer van dit koper is lastig te verkrijgen en ook niet al het plastic dat wordt aangeboden voor hergebruik is geschikt. Bovendien is recyclen vaak duurder en omslachtiger dan nieuw produceren, dus hier ligt zeker nog een uitdaging. Maar we gaan wel naar volledig recyclen toe omdat het niet anders kan – én omdat de markt hierom vraagt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat onze kabels uiteindelijk voor 100% hernieuwbaar zijn.”

Grondstoffenpaspoort

Hoe onderscheidt TKF zich als het gaat om duurzaamheid? Peter Nes: TKF grondstofpaspoort“We lopen voorop in de praktische uitvoering. We verkopen al duurzame kabels en dit assortiment zal de komende tijd alleen maar groeien. Daarnaast gebruiken we in ons productieproces 100% duurzame, hernieuwbare elektriciteit, rijden onze vrachtwagens op biodiesel, hergebruiken we onze haspels en maken we gebruik van elektrische heftrucks en palletwagens. Bovendien hebben we inmiddels voor bijna al onze kabels een grondstoffenpaspoort ontwikkeld, online te vinden in onze product catalogus. In dit paspoort staat alle basisinformatie over de samenstelling en de duurzaamheid van onze producten: gegevens over gebruikte grondstoffen en materialen – en de herkomst hiervan – hoeveel gerecyclede materialen het product bevat en in welke mate het product of materiaal weer te recyclen of hergebruiken is aan het einde van de levensduur. Zo geven we een transparant en betrouwbaar beeld van de duurzaamheid van elke kabel: zwart-op-wit bewijs van onze inzet om grondstoffen te besparen, afval te verminderen en zoveel mogelijk materialen te recyclen. Met dit paspoort kun je als installateur aan je opdrachtgever kenbaar maken dat je bewust duurzame keuzes maakt. En aan de reacties te zien die we hierop krijgen, leeft dit zeker bij deze doelgroep.”

Verder verduurzamen in de keten

“De informatie in het grondstoffenpasspoort kan soms confronterend zijn”, gaat Peter Nes verder. “Sommige kabelonderdelen roepen vragen op: waarom is dit niet recyclebaar? Kan dat niet anders? Dat gesprek gaan we graag aan: we leggen uit wat wel en niet mogelijk is en waarom we bepaalde keuzes moeten maken, bijvoorbeeld vanwege de levensduur van de kabel, uit kostenoogpunt of omdat onze toeleverancier nog niet zover is. Maar we blijven uiteraard bezig om steeds verder te verduurzamen, samen met onze toeleveranciers en onze klanten.”

Geïnteresseerd geraakt in het assortiment van TKF? Je vindt het in onze webshop:

Ga naar de webshop

Terug naar Productnieuws
©2016 Oosterberg BV     |      Website realisatie: Webton.nl